Resekort

Resekort är ett kreditkort som på något sätt ger dig förmåner inför eller på resan. Många ger rabatter hos en eller flera reseföretag. Andra fördelar kan vara att kortet inte har något valutapåslag eller en extra förmånlig reseförsäkring. 

Supreme Card Gold
Årsavgift: 245 kr
Ränta: 12,4 – 17,3 %
Räntefritt: Upp till 60 dgr
Bonus: 0,4 %
Bank Norwegian Kreditkort
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 20,0 %
Räntefritt: Upp till 45 dgr
Bonus: 0,5 – 10,0 %
Marginalen Traveller
Årsavgift: 395 kr
Ränta: 16,9 %
Räntefritt: Upp till 50 dgr
Bonus: 0,8 – 0,9 %
Ikano kort
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 14,6 %
Räntefritt: Upp till 56 dgr
Bonus: 0,0 %
Easyliving
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 14,0 %
Räntefritt: Upp till 56 dgr
Bonus: 0,0 %
Komplett Bank Mastercard
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 21,4 %
Räntefritt: Upp till 50 dgr
Bonus: 0,0 %
Marginalen Gold
Årsavgift: 195 kr
Ränta: 16,9 %
Räntefritt: Upp till 50 dgr
Bonus: 0,0 %
Supreme Card Woman
Årsavgift: 295 kr
Ränta: 12,4 – 17,3 %
Räntefritt: Upp till 60 dgr
Bonus: 0,4 %
re:member flex
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,7 – 24,7 %
Räntefritt: Upp till 56 dgr
Bonus: 0,0 %
Shell Mastercard
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 18,2 %
Räntefritt: Upp till 30 dgr
Bonus: 0,5 %

Därför ska du välja ett resekreditkort

Köper du en utlandsresa bör du alltid betala med ett kreditkort. Det finns flera fördelar där gratis reseförsäkring är den största. Oavsett om du betalar med ett matkort, resekort eller bensinkort så ingår generellt reseförsäkring. De unika fördelarna med resekorten är däremot att de kan ge dig:

  1. Billigare resa (bonus och rabatter)

Kreditkort som ges ut av företag inom resebranschen ger generellt bonuspoäng som används för delbetalning av resor hos dem. Här kan exempelvis Bank Norwegian, SAS och SJ nämnas. Reser du ofta med ett bolag kan du spara mycket på att använda deras kreditkort. 

Ofta har även resekorten rabatter hos samarbetspartners vilka kan dra ner den totala resekostnaden. Det är vanligt med rabatt på bensin, hotell och upplevelser. 

  1. Billigare på resan

Tar du med ett kreditkort på utlandssemestern kan du både behöva betala valutapåslag och uttagsavgift. Det kan bli riktigt dyrt – inte minst om du använder kortet för att betala flyg, hotell och utflykter. Kommer du göra många kortbetalningar utomlands bör du välja ett kort utan valutapåslag. 

  1. Tillgång till lounger

Flera resekort ger dig tillgång till flygplatslounger. Vissa ger enbart tillgång till lounger i Stockholm, Malmö och Göteborg och att du där får betala ett rabatterat pris. Andra ger dig fri tillgång till lounger över hela världen. 

  1. Bättre reseförsäkring

I stort sett alla kreditkort har reseförsäkring. Men det är skillnad på dem, inte minst när det kommer till ersättningsnivå. Du bör alltid kontrollera hur hög summa som avbeställningsskyddet gäller för. En vanlig nivå är 15 000 kr per person och 45 000 kr per kort. Men det finns resekort med betydligt högre nivåer. Självklart skiljer ersättningsnivån även på andra punkter. Ska du köpa en dyrare resa är det en stark rekommendation att du jämför kreditkortens reseförsäkringar. 

  1. Säkerhet på resan

Är du villig att betala 1000 – 2000 kr per år för ett kreditkort? I så fall kan du få tjänsten concierge service vilket innebär att du dygnet runt kan få hjälp och service på distans. Kontakta kundtjänst och be dem boka flygbiljetter, kolla var närmaste hotell ligger eller kontakta svenska ambassaden.

Fördelarna som nämns här är exempel på fördelar som du hittar på ett resekort. Alla kort har alltså inte alla dessa förmåner. 

Utöver dessa förmåner har alla kort delbetalningsmöjlighet, räntefria dagar och ersättning vid bedrägliga transaktioner. 

Jämför resekort mot andra kreditkort

Några fördelar med resekort är att du kan få rabatter, reseförsäkring och lägre kostnader på resan. Men det finns även andra kreditkort som ger liknande fördelar. Många kreditkort ger rabatt hos vissa hotellkedjor, på hyrbilar och drivmedel hos vissa bensinbolag. Nästan oavsett vilket kreditkort du väljer kommer du få reseförsäkring. 

Fundera över vad du prioriterar mest. Är det rabatterna och bonusen? Är det en riktigt bra reseförsäkring eller att kortet inte har valutapåslag? Kanske är det concierge service. 

Välj det kreditkort som ger dig dessa fördelar – oavsett om det marknadsförs som resekreditkort, bensinkort eller allmänt kreditkort. 

Mest fördel och bonus på resekortet

Här samlar vi tips på hur du på bästa sätt använder ditt kreditkort inför och på resan.

Är uttagsavgiften eller valutapåslaget viktigast?

Hur mycket förväntas du använda kortet utomlands? Ska både bilhyra, hotell och resor betalas bör du välja ett kort utan valutapåslag. Betalar du 30 000 kr med ett kort med 2 % valutapåslag har du betalat 600 kr i avgift!

Om du åker till länder där kontanter används i stor utsträckning kan det vara viktigare att välja kort utan uttagsavgift. Kom ihåg att det i flera länder kan tillkomma en bankomatavgift när uttag sker. Det är alltså en kostnad som betalas till banken som tillhandahåller bankomaten. 

Betala i lokal valuta

När du använder ett svenskt kreditkort utomlands kan du ibland få frågan om du ska betala i SEK eller den lokala valutan. Välj alltid den lokala valutan eftersom växlingen då automatiskt sker av VISA eller Mastercard. Väljer du lokal valuta står butiken för växlingen till deras egen växlingskurs. 

Växla inte i Sverige

Om du vill ha med kontanter är det oftast bäst att ta ut i automat på plats. Växlar du hos ett växlingskontor i Sverige kommer du få 5 – 7 % sämre kurs. Önskar du ha med kontanter redan i början av resan så växla en mindre summa. 

En kort i Sverige – Ett på resan

Använd det kreditkort som ger dig mest förmåner i Sverige – och ta eventuellt ett annat med dig på resan. Exempelvis kan du använda kreditkortet som ger bäst bonus, högst rabatter eller bäst reseförsäkring när resan ska köpas. På resan tar du sedan med ett resekort utan valutapåslag och/eller utan uttagsavgift. 

Ha med två kort

Ha alltid med två kreditkort (eller ett kreditkort och ett bankkort) på resan. Om ett kort går sönder eller stjäls har du annars svårt att betala. Även om det går att få ersättningskort kan det ta några dagar. 

Välj resekort om du….

Välj resekort om du uppskattar rabatter hos specifika reseföretag, tillgång till flygplatslounger, bättre reseförsäkring och andra reseförmåner. Bara genom att använda ett resekort i vardagen går det, med många av dessa kort, samla bonuspoäng som kan räcka till en årlig flygresa inom Europa.