Fördelar och nackdelar med kreditkort

Publicerad 2019-10-04 av Jakob Thorselius.

fördelar och nackdelar med kreditkort

Kreditkort kan illustreras som en tvåeggad kniv. Den kan vara väldigt hjälpsam, ett bra verktyg. Men är man oförsiktig kan man lätt skada sig. Samma gäller kreditkort. Det finns många förmåner med att handla på kredit, men samtidigt kan man hamna i svåra problem om man inte använder kortet rätt. Du kanske har skaffat dig ett kreditkort nyligen och undrar hur man kan hålla balansen, eller så funderar du på att skaffa dig ditt första kreditkort. I denna artikel nämns för- och nackdelar som kan hjälpa dig att bestämma om du bör skaffa dig ett kreditkort och vilken typ av kreditkort som i så fall skulle passa.

Oförväntade utgifter

För det mesta brukar ens budget räcka till månadens utgifter som hus, mat, bensin, kläder och nöje m.m. Men plötsligt kan någonting helt oväntat ske. En läcka i badrummet kan kräva akut lagning eller så kan kylskåpet gå sönder och behöva bytas ut helt och hållet. Täcker inte försäkringen eller garantin kan det vara en utgift du inte räknat med. Då kan ett kreditkort komma till hjälp. Du kan täcka de utgifter som är akuta och betala tillbaka med nästa lön eller planera en större återbetalning jämt under följande månader. Vid dessa tillfällen kan kreditkortet rädda skinnet.

Olyckor

Kreditkort kan även komma till undsättning när du utsätts för någon olycka. En del kreditkort kommer med försäkringar för bil eller hyrbil. På så sätt täcker försäkringen kostnaderna vid en olycka. I annat fall kan du behöva betala med krediten om du måste laga ditt fordon eller bekosta sjukhus efter olyckan. 

Resor, försäkring & Bonus

Det finns många kreditkort som är speciellt fördelaktiga för resor. Du kan få riktigt hög rabatt när du köper flygbiljett med ett kreditkort och många erbjuder även bonus. Man brukar kunna tjäna in bonuspoäng när man handlar med kortet. Det kan vara antingen flygbiljetter eller andra vardagliga inköp. Bonusen kan du sedan byta ut mot flygbiljett i antingen en hel- eller delbetalning. Det är ett smart sätt att spara pengar på resor. Nästan alla kreditkort kommer med reseförsäkring inkluderad när du köper biljett. Kolla upp med din bank för att ta reda på vilka flygbolag och när rabatterna gäller.

Hög ränta och avgifter

Nackdelen med kreditkort är att du måste betala tillbaka med ränta. Så klart erbjuder de flera mellan 1-3 månaders räntefri återbetalning, men efter det kan det bli ganska dyrt. Så tänker du använda kreditkortet för att köpa någonting som inte är akut eller för att ta ett lån, så måste du planera hur du ska betala tillbaka pengarna med ränta. Ibland är det dålig planering och impulsköp som gör att det i slutändan kostar dig mycket mer än vad du trott. För att undvika att hamna i ekonomiska problem är det bäst att tänka efter innan du betalar. 

En annan nackdel är höga avgifter. Alla banker har olika krav och regler för sina kreditkort. En del har skyhöga årsavgifter och samtliga avgifter för allt möjligt. Se till att välja en som har så lite eller så låga avgifter som möjligt. Annars kan det bli mycket dyrt! 

Sammanfattning

Ett kreditkort passar utmärkt när man måste betala oförväntade utgifter eller köpa någonting nödvändigt. Nackdelen är att vissa kreditkort har omänskligt hög ränta och dyra avgifter. Så det gäller att välja med vishet. Ställ många frågor till kortutgivaren och försäkra dig om alla krav, regler och förmåner. När du hittat ett kreditkort som passar din inkomst och kommer att vara till nytta kan du ansöka om kortet med säkerhet om att inte få några obehagliga överraskningar. Resten sköts med sunt förnuft.