Betala kreditkortsräkning med kreditkort

Publicerad 2019-10-11 av Viktor Svensson.

Betala kreditkortsräkning med kreditkort

De flesta kreditkort kan användas för att betala fakturor och räkningar. Men många har en spärr som innebär att kreditkortet inte kan användas för att betala fakturor till lån- eller kreditföretag. Vill du ändå betala kreditkortsskulden med ett annat kreditkort är det inte speciellt svårt. 

Så betalar du kreditkortsskuld med ett annat kreditkort:

  1. Genomför en överföring till eget bankkonto

De allra flesta kreditkort erbjuder överföring av krediten till det egna bankkontot. Det vanligaste är att ränta då får betalas från överföringsdagen. Det är alltså ovanligt att den räntefria perioden som erbjuds vid kortköp även gäller vid överföring. 

  1. Betala kreditkortsräkningen

Nu kan du betala kreditkortsräkningen med de pengar som sitter på kontot. På detta sätt kommer fakturan kunna betalas med den kredit som utnyttjas på ditt andra kreditkort.

Varför betala en kredit – med en annan kredit?

Fördelen med att betala en kreditkortsfaktura med ett annat kreditkort handlar främst om att få bättre ränta eller villkor. Men det kan även vara ett sätt att öka kreditutrymmet på det kreditkort som sedan önskas användas till ett kommande inköp. 

Exempel 1 – Minska din ränta

På kreditkort nr 1 har du en ränta på 19,99 % och aviavgift på 29 kr vid delbetalning. Här har du en kreditgräns på 30 000 kr. Eftersom detta kort ger hög bonus hos en specifik butik använder du gärna kortet vid inköp just där.  Inköpet var på 25 000 kr och belastar därmed krediten med detta belopp. 

På kreditkort nr 2 har du en ränta på 10,5 % och ingen aviavgift vid delbetalning. Det vore helt enkelt billigare att ha skulden här. Genom att ”flytta” skulden mellan dessa två har du nästan halverat räntan. Dessutom undviker du aviavgiften som kreditkort 1 har. 

Exempel 2 – Öka kreditutrymme inför ett inköp

Rabatter, bonusar och försäkringar varierar mellan de olika kreditkorten. Ett exempel är att vissa har avbeställningsskydd på 15 000 kr per person och 45 000 kr per kort medan andra kan ha 25 000 kr per person och 75 000 kr per kort. 

Ska du köpa en resa för över 15 000 kr per person bör du alltså först kontrollera hur mycket avbeställningsskyddet i reseförsäkringen hos kreditkortet täcker. 

På kreditkort nr 1 är avbeställningsskyddet 25 000 kr vilket gör att du vill utnyttja kortet när du ska köpa en resa för 18 000 kr. Men då du redan utnyttjat 25 000 kr av kortets 30 000 kr i kredit kan inte resan köpas med kortet. 

På kreditkort nr 2 har du en outnyttjad kredit på 30 000 kr. Du ”flyttar” därmed skulden från kreditkort 1 till kreditkort 2. Därmed frigörs kreditutrymme och du kan använda kortet som ger dig avbeställningsskydd för hela beloppet. 

Då ska du INTE betala skulder med kreditkortet

Att teckna och använda en kredit enbart i syfte att betala en annan kredit är sällan rätt väg. Det kan bli början på en skuldspiral som kan bli svår att bryta. Betala enbart fakturor (oavsett vad det är till) med kreditkort om du är säker på att kunna betala kreditkortsfakturan kommande månad. Det kan annars bara bli ett problem som skjuts framåt och som blir större och större månad för månad. 

Generellt rekommenderas betalning av kreditkortsfaktura med kreditkort enbart när det ger konkreta fördelar så som lägre ränta (se ovan) eller förbättrade villkor. I annat fall finns bättre vägar att hantera dyra kreditkortsskulder.