Gratis kreditkort

Här hittar du våra bästa tips på kreditkort utan årsavgift (gratis). Det är viktigt att komma ihåg att kreditkort har andra avgifter/kostnader att ta ställning till. Det kan däremot vara fördelaktigt att välja ett kreditkort utan årsavgift om du inte använder kortet regelbundet.

Easyliving
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 14,0 %
Räntefritt: Upp till 56 dgr
Bonus: 0,0 %
re:member flex
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,7 – 24,7 %
Räntefritt: Upp till 56 dgr
Bonus: 0,0 %
Bank Norwegian Kreditkort
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 20,0 %
Räntefritt: Upp till 45 dgr
Bonus: 0,5 – 10,0 %
Komplett Bank Mastercard
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 21,4 %
Räntefritt: Upp till 50 dgr
Bonus: 0,0 %
Supreme Card Classic
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 14,4 – 19,3 %
Räntefritt: Upp till 60 dgr
Bonus: 0,0 %
Shell Mastercard
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 18,2 %
Räntefritt: Upp till 30 dgr
Bonus: 0,5 %
Ikano kort
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 14,6 %
Räntefritt: Upp till 56 dgr
Bonus: 0,0 %
OKQ8 Kreditkort
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 15,0 %
Räntefritt: Upp till 45 dgr
Bonus: 0,3 – 2,0 %
Circle K Mastercard
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 15,0 %
Räntefritt: Upp till 60 dgr
Bonus: 0,0 %
Klarna Kort
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 14,0 %
Räntefritt: Upp till 45 dgr
Bonus: 0,0 %

Fördelen med kreditkort utan årsavgift är att du kan använda kortet hur mycket, eller lite, som helst utan att behöva betala någon fast avgift. Det är exempelvis vanligt att ett kreditkort tecknas för att få tillgång till gratis avbeställningsskydd och reseförsäkring på utlandsresan. 

Går det att få bonus och rabatter? – Ja, det finns flera gratis kreditkort som både har bonusar, rabatter och andra förmåner. Det är alltså inte alltid som årsavgiften speglar förmånerna.  

Kreditkort utan årsavgift – Vilket passar dig bäst?

Kreditkorten ovan har ingen årsavgift. Vilket som är bäst beror främst på vilka andra fördelar som du prioriterar. Här presenteras ett par av dessa kreditkort i korthet. Gå till kortets recension för mer information. 

Kreditkort utan varken årsavgift och uttagsavgift. Ger bonus på alla inköp som växlas till flygresor. Därmed ett mycket passande resekreditkort. 

Gå till recension

Har i likhet med Norwegiankortet ingen årsavgift eller uttagsavgift. Ger 1 – 4 % i bonus på alla inköp. Har utsetts till ”Bästa bonuskreditkortet”. 

Gå till recension

re:member Flex är utan årsavgift men har uttagsavgift och valutapåslag. Ger rabatt i över 300 onlinebutiker. Har utsetts til ”Bästa kreditkortet” tack vare det breda utbudet av rabatter.  

Gå till recension

Bensinkort utan årsavgift. Har även bonus, sparränta, rabatter och återbäring. Ger därmed mycket tillbaka till de som primärt tankar hos OK/Q8. Har utsetts till ”Bästa bensinkortet”

Gå till recension

Varför välja gratis kreditkort?

När du väljer kreditkort bör du främst titta på vilka funktioner, försäkringar och andra förmåner som kortet har. En del gratis kreditkort har ett flertal förmåner och rabatter medan andra har betydligt mindre utbud. Samtidigt finns det specifika tillfällen då kreditkort utan årsavgift har en extra fördel. 

  1. Du använder kreditkortet som ekonomisk buffert

Många har ett kreditkort främst som en ekonomisk buffert. Det är sällan som krediten utnyttjas men kortet finns som en trygghet. Här finns en stor fördel att välja ett kreditkort utan årsavgift. Du har därmed en gratis och enkel buffert att tillgå när det behövs. Välj gärna ett kort utan uttagsavgift så kan kontanter tas ut från automat om detta behövs. 

  1. Du ska ut och resa (och har inget kreditkort idag)

Planeras en utlandssemester? Teckna i så fall ett gratis kreditkort och betala resan med kortet. Detta eftersom samtliga kreditkort har kompletterande reseförsäkring. Tack vare försäkringen kan du exempelvis få avbeställningsskydd och ersättning om flygplanet eller bagaget blir försenat. Försäkringen gäller även vid olyckshändelser som resulterar i läkarvård. Ersättning ges utöver den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen. 

  1. Du söker främst fördelen med samlad faktura

Kreditkort har flera olika fördelar. En av dessa är fördelen med att få hela månadens inköp på samma faktura. Om du primärt vill ha ett kreditkort utifrån den funktionen kan du lika gärna välja ett utan årsavgift och därmed undvika den avgiften. 

Välj alltid det kreditkort som ger mest – i förhållande till vad du betalar. 

Varför välja kort med årsavgift?

Välj alltid det kreditkort som ger mest – i förhållande till vad du betalar. Söker du efter många köpförsäkringar, extra bred reseförsäkring eller många rabatter? Då kan det vara värt att betala några hundralappar för detta. Önskar du även concierge service kan du förvänta dig ett pris på över 1000 kr/år. Vad önskar du av ditt kreditkort? Vad är det värt att betala för?

Gratis kreditkort – Men med andra avgifter…

Många väljer gratis kreditkort för att ”slippa onödiga kostnader”. Men man bör även se över hur kreditkortet kommer att användas så inte andra kostnader uppstår. 

Avi- och administrationsavgift

Genom att välja E-faktura går det ofta, men inte alltid, att undvika aviavgiften. Men en del kreditkortsföretag tar ut avgift oavsett vilket betalningsalternativ om väljs. Ett annat alternativ är att administrationsavgift tas ut enbart vid delbetalning. 

Uttagsavgiften

Kommer du använda kreditkortet för uttag i automat? Se över vilken kostnad det innebär. Det kan vara upp till 3% av uttaget belopp och minsta kostnad på 45 kr. 

Valutapåslag

Ska kortet användas utomlands är en fördel att välja ett kort utan valutapåslag. I annat fall betalas 1 – 2% på varje inköp i denna avgift. 

Som visas ovan finns alltså flera olika kostnader som kan uppkomma med ett kreditkort. Att välja ett gratis kreditkort är smidigt om kortet enbart ska användas till inköp och som buffert. Ska kortet däremot användas även till kontantuttag, delbetalning eller utomlands bör du även se nivåerna på de övriga kostnaderna.