Bensinkort - Bästa bensinkorten 2020

Bensinkort är kreditkort som ges ut av en bensinkedja, exempelvis OKQ8, Shell eller Circle K. Korten ger rabatt på drivmedel och ofta på andra inköp som sker hos bensinkedjan. Det är ett kreditkort som främst passar dig som tankar för större summor varje månad. 

Shell Mastercard
Årsavgift: 0 kr
Ränta: 18,2 %
Räntefritt: Upp till 30 dgr
Bonus: 0,5 %
Supreme Card Gold
Årsavgift: 245 kr
Ränta: 12,4 – 17,3 %
Räntefritt: Upp till 60 dgr
Bonus: 0,4 %
Marginalen Gold
Årsavgift: 195 kr
Ränta: 16,9 %
Räntefritt: Upp till 50 dgr
Bonus: 0,0 %

Därför ska du välja bensinkort

Utöver att du får reseförsäkring, möjligheten till delbetalning och vissa köpförsäkring är fördelarna med bensinkort att du får:

  1. Rabatt på drivmedel

Alla bensinkort ger rabatt på bemannade stationer. Men alla ger inte rabatt på obemannade stationer. Lägst pris på drivmedel får du om tankning sker på obemannade stationer och rabatt eller bonus ges via kreditkortet. (Läs mer under ”Mest bonus på bensinkreditkoret”)

  1. Rabatter och erbjudanden

Var sjätte kaffe gratis, var sjätte biltvätt gratis eller medlemspris på spolarvätska? Som medlem kan du få rabatter via mail, sms eller brev. Välj själv hur reklamen får skickas ut. Köper du ibland tillbehör till bilen, godis eller kaffe på bensinkedjan kan det ge stora rabatter över året. 

  1. Bonus på alla övriga inköp

Alla bensinkort ger bonus (även om bonusen är låg) på övriga inköp. Betala maten, kläderna och resan med kortet och få bonus på inköpen. Du får aldrig bonus hos konkurrerande bensinkedjor. 

  1. Tanka-fel-försäkring

De flesta (men inte alla) bensinkort har tanka-fel-försäkring. Skulle du exempelvis tanka diesel istället för bensin står försäkringsbolaget för saneringskostnaden av tanken. 

Fördelarna kan sammanfattas med att du får bonus på alla inköp, billigare drivmedel och rabatt hos den bensinkedja som ger ut kortet. 

Kreditkorten har även reseförsäkring, är utan årsavgift och erbjuder delbetalning. Men det är fördelar som hittas hos ett flertal andra kreditkort. 

Jämför bensinkort mot andra kreditkort

Det finns flera fördelar med att välja ett bensinkort. De är utan årsavgift, ger bonus på allt och rabatter på drivmedel och produkter hos bensinkedjan. 

Men fundera över vad den största orsaken är till att du vill ha ett bensinkort – jämför sedan kortets fördel mot andra kreditkort. 

Tecknar du kreditkortet för ett få billigare drivmedel? Tanka istället på obemannade stationer och använd ett kreditkort som ger bonus på alla inköp (Komplett, Bank Norwegian, Everyday Card). 

Tecknar du kreditkortet för att få rabatter hos bensinkedjan? Det får du även tillgång till genom vanligt gratis medlemskap. 

Har du en hög månadskostnad för drivmedel och du tankar nästan uteslutande hos en enda bensinkedja är däremot bensinkortet ofta det bästa alternativet. 

Mest bonus på bensinkreditkortet

Här samlar vi tips på hur du maximerar bonusen på bensinkortet.

Använd även kortet till andra inköp

Har du ett bensinkort? Använd det inte bara till bensininköp utan även för andra inköp. Alla bensinkort ger allmän bonus. 

Tips vid sparränta

Flera bensinkort har sparränta som är betydligt högre än vad som går att få hos en bank. Shell brukar erbjuda en sparränta som är dubbelt så hög som högsta bankräntan. Sätt in pengar på kortet i förväg och få hög sparränta. 

Tips för lägst drivmedelspris: 

Generellt är det lägre pris på obemannade stationer än bemannade. Om bensinkortet inte ger rabatt på dessa inköp, eller om rabatten är lägre än 1 %, bör du välja ett annat kreditkort att betala med. 

Det finns flera kreditkort med bonus som ger 1 % i bonus. Genom att betala med kortet på obemannade stationer ges absolut lägsta priset. 

Om du har Circle K

Teckna ett extrakort som din partner kan använda. Tankar ni minst 1000 liter per år höjs bonusen till 1%, från 0,3 %. En bonus som ni får oavsett var ni använder kortet, men inte hos konkurrerande bensinbolag. 

Om du har Shell

Teckna ett extrakort som din partner kan använda. Deras förmånsprogram ”Guldpumpen” ger mest värde på värdechecken om man tankat minst 100 liter under en månad. Med ett extrakort räknas tankade liter tillsammans.  

Välj bensinkort om du….

Välj ett bensinkort från den bensinkedja som du ofta tankar hos om du uppskattar att automatiskt få billigare drivmedel. Det gäller inte minst om tankning sker på en bemannad station där du även gärna köper produkter till bilen.